Facebook Popup Widget

Pages - Menu

Monday, October 28, 2013

Cateva lucruri mai putin stiute despre apa

Pe marginea subiectului ce face referire la apa se pot spune multe lucruri, majoritatea persoanelor cunoscandu-i principalele sale calitati, existand insa si lucruri interesante, mai putin stiute.

1426823_88156333Una din aceste curiozitati o reprezinta gradul de salinitate pe care apele ce constituie intreg globul pamantesc o detin. Se pare ca, mai mult de 94% din totalul apelor de pe Pamant sunt sarate sau au un grad ridicat de salinitate. Un procent de 35% il reprezinta nivelul de salinitate al apelor dulci de pe glob, unele tari fiind nevoite sa apeleze la procese de desalinizare a apei pentru a o transforma in apa potabila. In lume, cea mai mare uzina de desalinizare a apei se afla in Arabia Saudita, care produce aproximativ 300 de milioane de metri cubi de apa potabila pe an.

In privinta consumului de apa si a  repartizarii sale pe glob, cel mai bine la capitolul acesta se pare ca stau asiaticii, pe continentul lor regasindu-se aproximativ 30 de procente din resursele mondiale de apa, acestia fiind urmati de locuitorii Americii de Sud ce detin 27% apa din resusele mondiale, urmati de cei din America de Nord cu 18%.

Cei care stau cel mai rau la capitolul apa privita ca resursa sunt locuitorii Orientului Mijlociu si cei ai Africii de Nord, care insumat strang 0.32% din totalul apelor de pe glob.

No comments:

Post a Comment